6% Btw

Hoge btw-tarief voor digitale journalistiek is niet uit te leggen

Voor een krant die op een tablet wordt gelezen, moet 21% btw worden betaald in plaats van de gebruikelijke 6% btw. Dit moet veranderen.

Nieuwsmedia controleren de democratie en informeren de burger. Deze maatschappelijke taak komt ook tot uiting in het btw-tarief voor dagbladen. Voor gedrukte dagbladen geldt het lage btw-tarief van 6%. Hiermee wordt de toegankelijkheid van nieuwsmedia bevorderd.

Drempel digitale journalistiek

Wenst een abonnee zijn krant op een tablet te lezen, dan geldt opeens het 21%-tarief. Ook het lezen van een journalistiek artikel via Blendle wordt belast tegen het hoogste tarief.

Omdat digitaal gepubliceerde journalistiek dezelfde maatschappelijke functie vervult als gedrukte nieuwsmedia, vindt NDP Nieuwsmedia dat daarvoor ook het 6%-tarief moet gelden.

Hoog btw-tarief voor digitale journalistiek belemmert innovatie nieuwssector

Wijziging Europese richtlijn: 6% btw mogelijk

Om digitale journalistiek onder hetzelfde lage btw-tarief te brengen als gedrukte journalistiek, moet de Europese Btw-richtlijn gewijzigd worden.
De Europese Commissie heeft aangekondigd om daarvoor in 2016 een voorstel in te dienen. Als de nieuwe Europese richtlijn de mogelijkheid voor een laag btw-tarief biedt, dan wil een meerderheid in de Tweede Kamer daar gebruik van maken.