Europa opent weg voor 0% btw op journalistiek

Door een wijziging van de Btw-richtlijn krijgt Nederland de mogelijkheid 0% btw te heffen op bepaalde goederen en diensten, waaronder journalistiek.

Vandaag hebben de ministers van Financiën uit 27 EU-lidstaten unaniem ingestemd met een wijziging van de Europese Btw-richtlijn. De wijziging geeft lidstaten meer vrijheid om zelfstandig btw-keuzes te maken.

Btw op journalistiek

Lidstaten zoals bijvoorbeeld België en Denemarken passen op dagbladen het btw-nultarief toe. Bepaalde lidstaten is dat toegestaan, dankzij uitzonderingen die in het verleden aan hen zijn toegekend. In de gewijzigde Btw-richtlijn kunnen voortaan álle lidstaten gebruikmaken van deze uitzonderingen, ook Nederland.

De variant van een ‘superverlaagd’ tarief – Frankrijk heft bijvoorbeeld 2,1% btw op journalistiek – komt eveneens beschikbaar voor andere lidstaten.

Meer beleidsvrijheid voor Nederland

Dat de Europese Btw-richtlijn wordt aangepast, betekent niet dat de btw-tarieven in Nederland direct veranderen. Wel ontstaat voor Nederland meer beleidsvrijheid om in de toekomst eigen btw-keuzes te maken.

Geen Europese belemmering meer

De Europese wetgeving vormt nu geen belemmering meer om Nederlandse journalistiek in de toekomst onder een btw-nultarief te brengen.

Het demissionaire kabinet steunde de Europese wetswijziging en heeft aangegeven dat nationale keuzes straks een zaak zijn van het nieuwe kabinet.