Persvrijheid

Persvrijheid: niet vanzelfsprekend

Persvrijheid lijkt vanzelfsprekend in onze democratie. Wij hebben geen censuur. Toch kan er ook in Nederland nog veel verbeterd worden.

Journalisten verrichten maatschappelijk relevant werk. De onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek volgt de macht kritisch en stelt misstanden aan de kaak.
Het is daarom belangrijk dat regelgeving journalisten niet belemmert om hun maatschappelijke functie optimaal te vervullen.

De overheid moet op afstand blijven

Vrije en onafhankelijke journalistiek is gebaat bij een overheid die op afstand blijft. NDP Nieuwsmedia is groot voorstander van zelfregulering om overheidsinmenging te voorkomen.

Soms is wetgeving juist noodzakelijk om de overheid op gepaste afstand te houden. De wetgeving die journalistieke bronbescherming waarborgt, is daarvan een voorbeeld.

Onafhankelijke journalistiek: onmisbaar voor een democratie

Persvrijheid ook in Nederland relevant

Hoewel Nederland relatief goed scoort op internationale ranglijsten, verdient persvrijheid ook in Nederland de volle aandacht.
Een overheid die bijvoorbeeld de digitale handel en wandel van haar burgers wil kunnen nagaan, brengt ook de vrijheid van journalisten en hun bronnen in gevaar.

Internationale strijd tegen censuur

Bijna elke dag bereiken ons berichten over voorvallen waarbij de persvrijheid in het geding is. Vaak ver weg, maar soms ook dichtbij.

Om journalisten wereldwijd te steunen en de internationale druk op te voeren, is NDP Nieuwsmedia actief lid van Europese en mondiale organisaties die de persvrijheid bevorderen.
Wij werken bijvoorbeeld intensief samen met News Media Europe en de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).