Branches adverteerders

Veel retailers kiezen voor print, op nieuwssites zijn andere adverteerders actief

In de bruto bestedingen in dagbladen in 2021 is in veel branches herstel zichtbaar. De filiaalbedrijven adverteerden volop en de touroperators zijn teruggekeerd. Webshops bleven in 2021 een vaste waarde in de mediabestedingen.

Diverse branches werden hard door de coronacrisis getroffen. Dagbladen werden geraakt door het stilvallen van campagnes van de reisbranche. In andere branches werd juist fors meer in reclame geïnvesteerd, bijvoorbeeld door webwinkels en online diensten.

Top tien branches dagbladen

In de top-10 branches van dagbladadverteerders zijn de filiaalbedrijven veruit het grootst, Webshops en Touroperators bezetten de tweede en derde plaats.

Top tien branches adverteerders nieuwssites en -apps

Op de nieuwsplatforms deed in 2021 een nieuwe topadverteerder zijn intrede: de Rijksoverheid. De platforms werden voor uiteenlopende campagnes geselecteerd.

De campagnes van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Dienst Publiek & Communicatie hadden vaak betrekking op de pandemie. Het Ministerie van Financien voerde een wervingscampagne voor de Belastingdienst en communiceerde over veranderingen thuis en op het werk door de pandemie.

adverterende branches dagbladen online

Alle informatie is afkomstig van Nielsen die de reclamebestedingen van landelijke adverteerders registreert.