ROI advertising

Combineer de kracht van verschillende mediakanalen

Een reclamecampagne is een investering. Adverteerders proberen het rendement te verhogen door de ROI van hun advertising te bepalen.

Het is de moeite waard om de ROI van advertising te bepalen. De Nederlandse advertentie-industrie heeft veel instrumenten om het rendement van campagnes zichtbaar te maken.

Goed bereiksonderzoek van NOM (lezen), SKO (kijken), NLO (luisteren) en VINEX (digitaal) laat zien hoeveel doelgroeppersonen met reclame in contact komen.

De ROI van advertising meten

Daarnaast maken veel adverteerders gebruik van een trackingonderzoek. Dit type effectonderzoek geeft een constante terugkoppeling van het merkimago. Denk daarbij aan reclame-effecten als naambekendheid, merkvoorkeur of koopintentie.

Het theoretische model van het instituut Advertising Research Foundation (ARF) geeft een goed kader om de juiste campagne-evaluatie uit te kiezen.

De meest verregaande vorm van campagnemeting is een ROI-studie. In dit type onderzoek zetten adverteerders de reclamekosten af tegen de extra omzet van een campagne.

NDP Nieuwsmedia heeft dit type onderzoek uit laten voeren met als doel om zicht te krijgen op de bijdrage van verschillende mediumtypen.
De door GfK uitgevoerde studie naar de effectiviteit van media-inzet geeft inzicht in het rendement van diverse mediakanalen (dagbladen, tijdschriften, radio, televisie en online).

Tips voor een hogere ROI van reclamecampagnes

De publicatie ‘Time to dig deeper into Dutch ROI study showing print’s leading role‘ geeft adviezen voor een optimale multimediacampagne. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek:

  • bij veel adverteerders blijkt de toevoeging van printreclame goed te werken
  • printreclame blijkt het meest effectief bij 3 tot 4 plaatsingen
  • kleine advertenties zijn effectief bij 7 plaatsingen
  • tv- en online reclame is doeltreffend, maar wordt vaak te frequent vertoond

Om de ROI van een reclamecampagne te verhogen is het belangrijk niet te zwaar in te zetten op één medium, maar om kanalen te combineren.
Vaak is ook winst te boeken door de frequentie van plaatsingen en reclame-vertoningen te optimaliseren.