Journalistieke podcasts sterk in trek bij Nederlandse gebruiker

De meest gedownloade podcasts hebben betrekking op nieuwsonderwerpen. Dat blijkt uit de laatste Podcast Standaard van NLO over december 2022.

De top-5 van deze lijst bestaat volledig uit podcasts uit de categorie nieuws. De BNR-podcast ‘Boekestijn en De Wijk’ was in deze periode de meest gedownloade audiotitel. De podcast telt gemiddeld ruim 176 duizend gebruikers per week. Ook de podcast ‘NRC Vandaag’ telde in december gemiddeld meer dan honderdduizend luisteraars per week.

Meest beluisterde podcasts

Bron: NLO Podcast Standaard december 2022

Belang podcasts nieuws

De downloadcijfers laten zien dat podcasts een belangrijke plaats in de nieuwsvoorziening hebben verworven. Verderop in de top-10 zijn ook podcasts over religie, sport en mens & maatschappij te vinden.

Met een aanbod van 430 actieve podcasts is de NPO een dominante speler op de podcastmarkt.

podcast netwerken

Bron: NLO Podcast Standaard december 2022

Van 28 november 2022 t/m 1 januari 2023 brachten de 12 participerende uitgevers 1.407 actieve podcasts uit op de Nederlandse markt. Gezamenlijk hadden zij gemiddeld 6 miljoen downloads per week. De Podcast Standaard telde in deze periode ruim 2,3 miljoen gebruikers.

Over de NLO Podcast Standaard

NLO brengt het gebruik van podcasts voor alle participerende uitgevers op identieke wijze in kaart. Daarvoor werkt NLO samen met Triton Digital, dat met de meetservice Podcast Metrics de industriestandaard biedt. Hiermee speelt de organisatie in op de sterke ontwikkeling van de markt voor audio-on-demand.

De data uit de toplijst hebben betrekking op apparaten en niet op personen. Die profielinformatie is terug te vinden in het Nationaal Luister Onderzoek.