WAN-IFRA eert vermoorde journalist Khashoggi postuum

WAN-IFRA, de World Association of Newspapers and News Publishers, heeft de vermoorde Saudi Arabische journalist Jamal Khashoggi postuum geëerd met de Golden Pen of Freedom.

De Golden Pen of Freedom, een onderscheiding voor personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de persvrijheid, werd op 1 juni tijdens 71e World News Media Congress in Glasgow uitgereikt door Dave Callaway, voorzitter van het World Editors Forum.

Callaway: ‘Ondanks de grote liefde voor zijn geboorteland, kon Jamal Khashoggi niet negeren wat er gaande was. Hij maakte gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting en heeft dat met zijn dood moeten bekopen. Khashoggi toonde, ondanks persoonlijke opofferingen en uiteindelijk fatale gevolgen, een niet aflatende vastberadenheid kwaliteitsjournalistiek te bedrijven en de waarheid bloot te leggen.

Op 2 oktober 2018 verdween Jamal Kashoggi tijdens een bezoek aan het Saudi Arabische consulaat in Instanbul waar hij was om documenten te halen voor zijn huwelijk met zijn Turkse verloofde. De Saudische regering ontkende aanvankelijk iets te weten over zijn verdwijning. Op 20 oktober berichtte de staatstelevisie dat Kashoggi was vermoord in opdracht van een Saudische inlichtingenofficier.

Na een lange carrière als journalist en hoofdredacteur bij verschillende Saudische media, week Jamal Kashoggi wegens bedreigingen in 2017 uit naar de Verenigde Staten. Daar werd hij als columnist van de Washington Post al snel een criticus op afstand van de Saudi Arabische regering.

Saudi Arabië staat geen onafhankelijke media toe. Volgens Reporters without Borders is het aantal (burger)journalisten in gevangenschap sinds begin 2017 verdrievoudigd.