Journaliste Jineth Bedoya Lima wint de Golden Pen of Freedom

Vandaag is in Zaragoza de Golden pen of Freedom uitgereikt aan de Colombiaanse journaliste Jineth Bedoya Lima. De prijs is een initiatief van WAN-IFRA, de mondiale organisatie voor nieuwsuitgevers.

Jineth Bedoya Lima ontvangt de prijs voor haar inzet voor vrouwenrechten en haar moed om een persoonlijk tragedie om te zetten in een inspiratie voor anderen.

De loopbaan van de journaliste wordt getekend door persoonlijke ervaringen. Tijdens een onderzoek in de La Modelo gevangenis naar de mogelijke handel in wapens tussen paramilitairen en lokale autoriteiten werd zij gekidnapt en seksueel mishandeld. Een paar jaar later, toen zij voor de Colombiaanse krant El Tiempo werkte, werd zij ontvoerd door de FARC en vijf dagen vastgehouden.

Jineth Bedoya Lima, tegenwoordig adjunct-hoofdredacteur van El Tiempo, is sindsdien een voorvechter voor vrouwenrechten. Zo lanceerde zij in 2009 de campagne tegen seksueel geweld tegen vrouwen ‘No Es Hora De Callar’, wat vrij vertaald betekent: de tijd van zwijgen is voorbij. Jineth Bedoya Lima verklaarde het winnen van de prijs te ervaren als een van de grootste aanmoedigingen die een journalist kan krijgen.

Jineth Bedoya Lima. Photo: WAN-IFRA