‘Big techs nemen geen verantwoordelijkheid voor publieke ruimte’

Op 3 mei, de internationale dag van de persvrijheid, vond in Beeld en Geluid in Hilversum het Festival van het Vrije Woord plaats.

Schrijver en journalist Franklin Foer gaf de persvrijheidslezing.

Foer schetste een dreigend beeld over de dominantie van Google, Facebook, Apple en Amazon. ‘De big techs presenteren zich als voorvechters van individualisme, efficiëntie en diversiteit, maar hun algoritmes leiden tot eenheidsworst, privacy- en auteursrechtschendingen. Een bedrijf als Google is gericht op winst en zal geen verantwoordelijkheid nemen voor de publieke ruimte. Voor regulering kunnen we alleen naar de overheid kijken. Maar we willen ook niet dat die over een gatekeeper van informatie wordt. Media en uitgevers hebben een niet te onderschatten rol in het publieke debat’, zei Foer.

Foer pleit voor een tegenwicht voor tegen de technologie die ons leven dreigt te gaan domineren. Hij ziet dat tegenwicht in een herwaardering van de humanoria en menselijkheid. ‘Technologie kan een wapen tegen ons zelf worden en ons reduceren tot marionetten.’

Franklin Foer (1974) is journalist en schrijft voor onder andere Slate, New York en Atlantic. Als redacteur bij The New Republic schreef hij spraakmakende stukken over Amazon. In 2017 publiceerde hij Ontzielde Wereld (De Bezige Bij).

Andere onderdelen van het diverse programma waren de Persvrijheidmonitor een debat over de persvrijheid in Egypte en panels over persvrijheid in het digitale tijdperk en grenzen aan de financiële journalistiek.

Festival van het Vrije Woord

Het Festival van het Vrije Woord wordt georganiseerd door het Comité voor de Dag van de Persvrijheid, waarin NDP Nieuwsmedia, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, Free Press Unlimited, PEN en World Press Photo en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid participeren.