Golden Pen of Freedom voor Filipijnse Maria Ressa

WAN-IFRA heeft de Golden Pen of Freedom 2018 uitgereikt aan de Filipijnse Maria Ressa, oprichtster van nieuwssite Rappler.

Ressa kreeg de prijs voor haar inzet voor de persvrijheid in de Filipijnen en haar vastberadenheid om, ondanks zware druk van de regering, verhalen die van vitaal belang zijn voor de democratie aan de kaak te blijven stellen.
De prijs werd uitgereikt tijdens de openingsceremonie van het World News Media Congress, het World Editors Forum en het World Advertising Forum in het Portugese Cascais.

Sinds de verkiezing van president Rodrigo Duterte in 2016 voeren de Filipijnse regering en haar aanhangers online een strijd tegen Rappler, gericht op het voorkomen van kritische publicaties en het in diskrediet brengen van de nieuwssite.
De felle haatcampagne richt zich ook steeds meer op Ressa persoonlijk.

Ressa ontwikkelde zich tot een boegbeeld in de strijd tegen online intimidatie door de regering. Ze waarschuwt voor de toenemende inzet van technologie en social media om kwaliteitsjournalistiek in diskrediet te brengen.

‘We eren vandaag een moedige journaliste, een toegewijde mediapionier en een vrouw die oprecht gelooft in de macht van het journalistieke ambacht,’ aldus Dave Callaway, voorzitter van het World Editors Forum bij het uitreiken van de prijs.

Golden Pen of Freedom

De Golden Pen of Freedom is de persvrijheidsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA). WAN-IFRA reikt de prijs sinds 1961 uit voor buitengewone prestaties in de strijd om persvrijheid.