Senioren omarmen smartphone als bron voor nieuws

Senioren hebben in 2018 een inhaalslag gemaakt op de smartphone. Zij gebruiken het device steeds vaker voor nieuwsupdates. Dat blijkt uit nieuwe MSS-cijfers.

Het smartphonebezit is in 2018 opnieuw toegenomen. 88 procent van de Nederlanders van 13 jaar en ouder beschikt nu over dit device (+5%). Het volgen van nieuws via de mobiel is in 2018 fors toegenomen (+20%). Ook de computer en de tablet blijven belangrijke toegangspoorten tot nieuws.


Bron: MSS 2018

Inhaalslag senioren

65-plussers halen hun achterstand op online apparaten snel in. 60 procent van hen beschikt inmiddels over een slimme mobiel. Dat is een groei van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Smartphone voor nieuws

Traditiegetrouw lezen senioren verhoudingsgewijs veel kranten. 84 procent van hen leest weleens de gedrukte versie van de krant. De 65-plussers zijn in 2018 veel vaker het dagbladnieuws online gaan volgen. Een kwart gebruikt hiervoor een tablet en een iets kleiner percentage een vaste computer.

Het aantal senioren dat op deze wijze het nieuws volgt, is in 2018 verdubbeld.

Gebruik devices onder senioren
Bron: MSS 2018

Over MSS

De Media Standaard Survey (MSS) is voor de achtste keer door KANTAR uitgevoerd in opdracht van NLO, NOM, SKO en VINEX. Het onderzoek dat representatief is voor Nederlanders van 13 jaar en ouder, levert normcijfers voor bereiksonderzoek. Er zijn in 2018 5.990 huishoudens ondervraagd.