Nieuwsconsumptie via smartphone met 7% toegenomen

Het gebruik van mobiele devices om te internetten is in 2017 significant toegenomen. De opmars is gunstig voor nieuwsmedia. Het aantal Nederlanders dat de smartphone gebruikt om het nieuws te lezen, is met 7% gestegen. Dit blijkt uit Media Standaard Survey 2017.

Het aantal mensen dat het nieuws online volgt, is in 2017 uitgekomen op 52% (+3%).

Het internetgebruik in ons land is gestegen naar 94% (+0,6%). De Nederlander surft inmiddels ruim 16 uur per week. 80% van hen gebruikt daarvoor een smartphone, waarmee het inmiddels het meest voor internet gebruikte device is. 60% hanteert hiervoor een tablet. Ook het gebruik van een smart-TV met directe internettoegang is in 2017 beduidend gestegen.

Jong en oud lezen online nieuws

Er zijn vooral meer senioren gaan internetten. Het internetgebruik in deze groep steeg naar 76% (+5%). Het gestegen internetgebruik leidt tot meer nieuwsconsumptie. Het online nieuws wordt door deze groep vooral thuis via de computer en de tablet gelezen.

Bij jongere doelgroepen is het juist de smartphone die de nieuwsconsumptie faciliteert. In de groep 20-34 jaar bekijkt ruim 46% het nieuws via de smartphone. Ook bij de 13-19 jarigen is mobiel nieuws geliefd. Een op drie tieners volgt het nieuws op deze wijze.

Over Media Standaard Survey (MSS)

De organisaties voor mediaonderzoek NLO, NOM, SKO en VINEX hebben MSS voor de zevende keer uitgebracht. Het onderzoek wordt sinds 2011 uitgevoerd door KANTAR TNS.

MSS levert normcijfers voor weging, definities en werving. Verder werpt MSS een blik op nieuwe trends in mediagebruik. De uitkomsten zijn representatief voor alle huishoudens en alle Nederlanders van 13 jaar en ouder. In 2017 zijn 6.087 huishoudens en 5.113 personen van 13 jaar en ouder ondervraagd.

De volledige rapportage in de vorm van een infographic vindt u hier.