Golden Pen of Freedom toegekend aan Can Dündar

WAN-IFRA heeft de Golden Pen of Freedom 2017 toegekend aan de Turkse journalist en voormalig hoofdredacteur van Cumhuriyet Can Dündar.

Dündar kreeg de prijs voor zijn strijd voor onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek en persvrijheid in Turkije en zijn onvoorwaardelijke steun aan de 150 journalisten die momenteel in zijn land in gevangenschap leven.
De prijs werd op 7 juni uitgereikt tijdens de openingsceremonie van het World News Media Congress, het World Editors Forum in Durban (Zuid-Afrika).

Cumhuriyet stelde Dündar, die al bijna 40 jaar werkzaam is in de journalistiek, in februari 2015 aan als hoofdredacteur.

Na onthullingen over de Turkse geheime dienst werd Dündar in november 2015 gevangengenomen en 92 dagen later vrijgelaten. Sinds juni 2016 verblijft hij in ballingschap in Duitsland. In de tussentijd overleefde Dündar een aanslag en er zijn zes arrestatiebevelen jegens hem uitgevaardigd.

Onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek Turkije zwaar onder druk

Na de mislukte Turkse staatsgreep op 15 juli 2016 sloot de Turkse regering 150 mediaorganisaties. Momenteel verblijven er in het land 150 journalisten in gevangenschap.

‘Journalistiek is geen misdaad. Turkije dient alle opgesloten journalisten onmiddellijk te bevrijden,’ zei Dave Callaway, de voorzitter van het World Editors Forum.
‘Iedereen die het beste voor heeft met Turkije, zal zich moeten inzetten om de Turkse onafhankelijke journalistiek te herstellen en persvrijheid te garanderen.’

In zijn dankwoord benadrukte Dündar de moed van Turkse journalisten die ondanks constante dreiging hun taak vervullen. ‘Onder hen overheerst de angst.‘

Golden Pen of Freedom

De Golden Pen of Freedom is de persvrijheidsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA). WAN-IFRA reikt de prijs sinds 1961 uit voor buitengewone prestaties in de strijd voor persvrijheid.