Nieuwsconsumptie op smartphone wint aan populariteit

Het aantal Nederlanders dat de smartphone gebruikt om het nieuws te volgen, is in 2016 met 21% gestegen.

Van alle digitale apparaten wordt de smartphone het meest voor nieuwsconsumptie gebruikt. In totaal volgen ruim vier miljoen personen op deze wijze het nieuws. Dat blijkt uit de zojuist gepubliceerde Media Standaard Survey (MSS) 2016.

Vrijwel iedereen online

Vrijwel alle Nederlanders zijn inmiddels online. MSS 2016 laat zien dat senioren en lager opgeleiden een inhaalslag hebben gemaakt. Inmiddels heeft de Nederlander gemiddeld genomen bijna drie digitale apparaten tot zijn beschikking. Met een penetratie van 75% wordt de smartphone het meest voor internet gebruikt, gevolgd door de laptop (71%), tablet (57%) en PC (54%).


Bron: MSS 2016

Nieuwsmedia profiteren van het aantal beschikbare devices en dan vooral van het groeiend gebruik van smartphones. Het aantal personen dat dit apparaat voor nieuws gebruikt, is in 2016 met 21% gestegen naar 4,2 miljoen Nederlanders van 13 jaar en ouder.


Bron: MSS 2016

 

Populair bij jong volwassen

Het volgen van online nieuws via de smartphone is opvallend populair bij jongvolwassenen. Bijna de helft van de 20- tot 35-jarigen volgt op deze wijze het nieuws. Bij 50-plussers is de PC/laptop favoriet, vaak in combinatie met de gedrukte krant.

Print wordt nog altijd meer voor nieuws gehanteerd dan de smartphone, tablet of PC/laptop. Dagelijks lezen 6,8 miljoen Nederlanders een gedrukte krant.

Over MSS

De Media Standaard Survey is voor de zesde keer door KANTAR TNS uitgevoerd in opdracht van NLO, NOM, SKO en VINEX. Het onderzoek dat representatief is voor Nederlanders van 13 jaar en ouder levert normcijfers voor de bereiksonderzoeken. Er zijn in 2016 6.060 huishoudens ondervraagd.