Extra nieuwskanaal NPO van de baan

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft de instemmingsaanvraag voor het nieuwe aanbodkanaal NPO Nieuws en evenementen ingetrokken.

Vorig jaar zomer diende de NPO een aanvraag in bij staatssecretaris Dekker (Media) om goedkeuring te verkrijgen voor het starten van een extra radiokanaal gericht op nieuws en evenementen. De staatssecretaris nam vervolgens een positief ontwerpbesluit, onder voorbehoud van eventuele bezwaren van marktpartijen.

BNR Nieuwsradio
In december 2015 maakte NDP Nieuwsmedia namens de nieuwssector bij de staatssecretaris bezwaar tegen het voorgenomen nieuwskanaal. Met name op BNR Nieuwsradio werd een grote impact verwacht.

De in nieuws geïnteresseerde luisteraar zou in de beoogde situatie terecht kunnen bij een extra publiekgefinancierde concurrent. Dat heeft nadelige gevolgen voor het marktaandeel van BNR Nieuwsradio en zou daarom een verschraling van de private nieuwsvoorziening met zich meebrengen.

Geen doorgang
De mogelijke gevolgen voor BNR Nieuwsradio waren voor de staatssecretaris reden om nader onderzoek te laten doen naar de verwachte marktimpact. Zover komt het nu niet, omdat de NPO zijn aanvraag heeft ingetrokken. Met het intrekken van de aanvraag is het extra radiokanaal van de baan.

Behoud van pluriformiteit
NDP Nieuwsmedia is verheugd dat het nieuwe publiekgefinancierde radiokanaal geen doorgang vindt. Met het oog op het behoud van pluriformiteit is het van belang dat private partijen voldoende zuurstof krijgen om zich te blijven ontwikkelen.