NDP Nieuwsmedia tegen nieuwe diensten publieke omroep

NDP Nieuwsmedia verzoekt staatssecretaris Sander Dekker (Media) om geen goedkeuring te verlenen voor twee nieuwe aanbodkanalen van de publieke omroep.

Op basis van een ontwerpbesluit lijkt Dekker van plan twee nieuwe aanbodkanalen van de publieke omroep te gaan toestaan: NPO Nieuws en evenementen en Npo3.nl.
In haar zienswijze uit NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven, bezwaren tegen deze nieuwe diensten.

Het Commissariaat voor de Media en de Raad van Cultuur plaatsten eerder forse kanttekeningen bij het nieuwe concessiebeleidsplan van de NPO, waarin de NPO de nieuwe aanbodkanalen aanvraagt.
Nadat de NPO extra uitleg gaf over het concessiebeleidsplan, bleef echter nog veel onduidelijk.

NPO Nieuws en evenementen

Omdat het ‘radiosubkanaal’ NPO Nieuws en evenementen de kern raakt van de activiteiten van de lidbedrijven van NDP Nieuwsmedia, namelijk het verzorgen van nieuws en actualiteiten op alle platforms, heeft NDP Nieuwsmedia bezwaar tegen de aanvraag van dit aanbodkanaal.

De doelgroep van NPO Nieuws en evenementen is dezelfde als die van private nieuwsbedrijven: alle Nederlanders met een bovengemiddelde belangstelling voor verslaggeving van nieuws en evenementen.

De risico’s op verstoring van de markt en vermindering van pluriformiteit zijn groot omdat de NPO het aanbodkanaal in de aanvraag zo ruim omschrijft dat het kan uitgroeien tot een volwaardige nieuwszender op de radio.

Op dit moment zijn er in Nederland twee nieuwszenders op de radio: NPO Radio 1 en BNR Nieuwsradio, dat aangesloten is bij NDP Nieuwsmedia.
Als de NPO de gelegenheid krijgt om alle registers open te trekken op radiogebied, kan het desastreuse gevolgen hebben voor dit private nieuwsstation.

Npo3.nl

NDP Nieuwsmedia heeft ook bezwaar tegen de aanvraag van het aanbodkanaal Npo3.nl.
Omdat de NPO een onduidelijke, ruime beschrijving geeft van het aanbodkanaal, is niet uit te sluiten dat de inhoud van Npo3.nl voor een groot deel zal overlappen met het aanbod van de lidbedrijven van NDP Nieuwsmedia.

‘De taakopdracht van de publieke omroep is niet het online verspreiden van willekeurige inhoud, maar inhoud die aan publieke waarden voldoet,’ benadrukt NDP Nieuwsmedia.

Ook bezwaren Vereniging Commerciële Omroepen

Ook de Vereniging Commerciële Omroepen (VCO) heeft haar bezwaren tegen de aangevraagde aanbodkanalen Npo3.nl en NPO Nieuws en evenementen kenbaar gemaakt bij staatssecretaris Dekker.
Net als NDP Nieuwsmedia, verzoekt ook VCO Dekker om geen goedkeuring te verlenen voor de nieuwe aanbodkanalen.

Omdat de NPO een afzonderlijke aanvraag indiende voor het nieuwe aanbodkanaal NPO Plus, volgt het ontwerpbesluit over deze dienst later.

De aangescherpte markttoets voor nieuwe diensten van de publieke omroep, die Dekker onlangs aankondigde, is nog niet van toepassing op de aanvragen voor NPO Nieuws en evenementen, Npo3.nl en NPO Plus.