Golden Pen of Freedom voor Dmitry Muratov

WAN-IFRA heeft de Golden Pen of Freedom 2016 toegekend aan Dmitry Muratov, hoofdredacteur van de Russische krant Novaya Gazeta.

Muratov kreeg de prijs voor zijn leiderschap en zijn doorzettingsvermogen om de Novaya Gazeta onafhankelijk te houden.
De prijs werd op 12 juni uitgereikt tijdens de openingsceremonie van het World News Media Congress, het World Editors Forum en het World Advertising Forum in Cartagena (Colombia).

Beperkte persvrijheid in Rusland

‘De prijs is een erkenning voor de visie en leiderschap van Dmitry Muratov. Wij eren het werk van de Novaya Gazeta vanwege de moed, de vastberadenheid en de professionaliteit die, ondanks grote persoonlijke offers, de strijd om persvrijheid in Rusland vergen,’ zei Marcelo Rech, de voorzitter van het World Editors Forum.

Russische media hebben te maken met zware beperkingen van de persvrijheid. Zo mogen zij niet overal over berichten en is de toegang tot informatie is zeer beperkt

Sinds Muratov met enkele collega’s de Novaya Gazeta in 1993 oprichtte, publiceert de krant regelmatig over gevoelige kwesties als corruptie, schendingen van de mensenrechten en machtsmisbruik.
Dit kostte het leven van zes journalisten van de Novaya Gazeta. Nog steeds ontvangen journalisten van de krant regelmatig bedreigingen.

Golden Pen of Freedom

De Golden Pen of Freedom is de persvrijheidsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA). WAN-IFRA reikt de prijs sinds 1961 uit voor buitengewone prestaties in de strijd om persvrijheid.