Festival van het Vrije Woord op dinsdag 3 mei

Op dinsdag 3 mei, de Dag van de Persvrijheid, wordt in De Balie in Amsterdam het Festival van het Vrije Woord gehouden.

In 1993 riepen de Verenigde Naties 3 mei uit tot Dag van de Persvrijheid. Overal ter wereld staan journalisten en mensenrechtenactivisten tijdens manifestaties en bijeenkomsten stil bij dit mensenrecht.

Dit jaar is het thema van het Festival van het Vrije Woord de ‘Red Line’: hoe bewegen we ons op de grens van het vrije woord?

Avondvullend programma in De Balie

Tijdens het Festival van het Vrije Woord spreekt de Israëlische schrijver Nir Baram. Daarna gaat hij in gesprek gaat met Midden-Oosten correspondent Olaf Koens.
Journalist Maurits Martijn (De Correspondent) en Arjan el Fassed (Open State Foundation) spreken over online censuur met Daphne van der Kroft (Bits of Freedom).

Dominique Weesie (GeenStijl, Powned) en schrijver Anton Dautzenberg spreken over de grenzen van het vrije woord in Nederland.
De Chinese journalist Yuan Chang en Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou (‘Langs de oevers van de Yangtze’) praten met elkaar over (online) journalistiek in China.

Er zal tijdens het Festival van het Vrije verder worden gesproken met journalist Fidan Ekiz, fotograaf Pierre Terdjman en Azië-correspondent Michiel Maas.
Cabaretier André Manuel sluit de avond met zijn visie op het vrije woord. Schrijver Leon Verdonschot presenteert de avond.

Organisatie

Het Festival van het Vrije Woord wordt georganiseerd door NDP Nieuwsmedia, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), RNW Media, Free Press Unlimited, het Genootschap van Hoofdredacteuren, De Balie, PEN, World Press Photo, het Persmuseum en BKB | Het Campagnebureau.

3 mei: Internationale Dag van de Persvrijheid