Golden Pen of Freedom voor omgekomen journalisten

WAN-IFRA heeft de Golden Pen of Freedom 2015 opgedragen aan alle journalisten die zijn omgebracht wegens het uitoefenen van hun werk.

De prijs werd uitgereikt op 1 juni.

Sinds 1992 zijn er meer dan 1.100 journalisten gedood omdat ze de waarheid aan het licht brachten of hun mening uitten,’ zei Marcelo Rech, voorzitter van het World Editors Forum, tijdens een speech.
‘Er is geen vrijheid zonder de vrijheid van meningsuiting. En er is geen vrijheid van meningsuiting, zonder bescherming en veiligheidswaarborgen voor journalisten.’

De Golden Pen of Freedom is de persvrijheidsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA). De ceremonie vond op 1 juni plaats tijdens het World News Media Congress en World Editors Forum in Washington D.C.

WAN-IFRA reikt de prijs sinds 1961 uit voor buitengewone prestaties in de strijd om persvrijheid.

Vrijlating oud-winnaars

Ook werd een resolutie aangenomen waarin WAN-IFRA verzoekt om onmiddellijke vrijlating van oud-Golden Pen of Freedom-winnaars Gao Yu, Eskinder Nega, Dawit Isaak en alle andere journalisten die wereldwijd in gevangenschap zitten vanwege het uitoefenen van hun beroep.

In andere resoluties roept WAN-IFRA  op voor meer steun voor onafhankelijke media in landen waar onafhankelijke journalistiek ontbreekt, in het bijzonder in Turkije en Venezuela en Equador.
Daarnaast roept WAN-IFRA op tot meer bescherming en veiligheidswaarborgen voor journalisten.