Kurt Westergaard houdt persvrijheidslezing over grenzen vrije woord

Tijdens het Festival van het Vrije Woord op zaterdagavond 2 mei sprak de Deense cartoonist Kurt Westergaard de persvrijheidslezing 2015 uit.

De lezing stond in het teken van de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

Westergaard werd in 2005 bekend door een cartoon in de Deense krant Jyllands Posten, waarin de moslimprofeet Mohammed werd afgebeeld met een bom in zijn tulband. De publicatie leidde tot grote controverse en de cartoon groeide uit tot een icoon.
Sinds Westergaard in 2010 aan een aanslag ontsnapte, wordt hij continu streng beveiligd.

Zelfcensuur

Na afloop van de Persvrijheidslezing gingen Brahim Bourzik (hoofdredacteur de Moslimkrant), Hans Nijenhuis (chef NRC next) en Shirin Musa (directeur Femmes for Freedom) in gesprek met Kurt Westergaard over zijn lezing, de grenzen van de vrijheid van meningsuiting, zelfcensuur en de kracht van satire.

Andere sprekers tijdens het festival, dat plaats vond in De Balie in Amsterdam, waren burgemeester Eberhard van der Laan en journaliste Judith Spiegel. Spiegel vertelde over haar ontvoering in Jemen. Hans Teeuwen sloot de avond af.

Bij De Balie TV zijn alle onderdelen van het festival terug te zien.

Dag van de Persvrijheid

Het Festival van het Vrije Woord werd mede georganiseerd door NDP Nieuwsmedia.

Het festival vond plaats aan de vooravond van de Dag van de Persvrijheid. In 1993 riepen de Verenigde Naties 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid uit met als doel het belang van de persvrijheid onder de aandacht te brengen van een breed publiek en de persvrijheid wereldwijd te bevorderen.

Sinds 2003 wordt ook in Nederland actief aandacht besteed aan de Dag van de Persvrijheid.

Internationale Dag van de Persvrijheid