Persvrijheidslezing John Goetz: bescherm de journalistieke bron

Op zaterdag 2 mei werd de Dag van de Persvrijheid gehouden in De Rode Hoed in Amsterdam. De persvrijheidslezing stond dit jaar in het teken van journalistiek in een wereld zonder privacy.

Onderzoeksjournalist John Goetz hield een pleidooi voor bronbescherming. De Mexicaanse journaliste Anabel Hernández ontving de Hans Verploeg Memorial Fund-prijs voor journalisten die onder moeilijke omstandigheden strijden voor de persvrijheid.

Goetz, onderzoeksjournalist gespecialiseerd in veiligheid en defensie, stelde dat journalisten in een nieuwe wereld leven die nieuwe verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Hij hield een pleidooi voor het versleutelen van e-mails tussen journalisten en hun bronnen ter bescherming van de bron.

Het is de taak van de journalist om informanten te wijzen op de gevaren van e-mails met gevoelige informatie, aldus Goetz.

Hans Verploeg Memorial Fund-prijs

Voor haar verslaggeving over de Mexicaanse drugskartels en overheidscorruptie ontving Annabel Hernández de Hans Verploeg Memorial Fund-prijs. Hernández kreeg de prijs omdat ze zich volgens de jury op heldhaftige wijze verzet tegen het gebrek aan persvrijheid in Mexico.

Internationale Dag van de Persvrijheid

In 1993 hebben de Verenigde Naties 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid uitgeroepen, met als doel het belang van de persvrijheid onder de aandacht te brengen van een breed publiek en de persvrijheid wereldwijd te bevorderen. Sinds 2003 wordt ook in Nederland actief aandacht besteed aan de Internationale Dag van de Persvrijheid.

Dit jaar werd de Dag van de Persvrijheid in Nederland op 2 mei gehouden. De dag wordt georganiseerd door het Comité van de Dag van de Persvrijheid (met daarin vertegenwoordigers van: NDP Nieuwsmedia, de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Persmuseum en de Wereldomroep) en Free Press Unlimited.