Golden Pen of Freedom voor Ethiopische journalist in gevangenschap

Eskinder Nega, een Ethiopische uitgever, journalist en blogger, ontvangt de Golden Pen of Freedom 2014.

Nega zit achttien jaar gevangenisstraf uit op grond van de antiterreurwet. De Golden Pen of Freedom is de persvrijheidsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

Nega werd op 14 september 2011 gearresteerd na publicatie van een artikel waarin hij kritiek uitte op de Ethiopische regering. Die maakt volgens Nega misbruik vande Anti-Terrorism Proclamation om critici gevangen te nemen of het zwijgen op te leggen.

WAN-IFRA-voorzitter Tomas Brunegård prijst de moed van Nega zich uit te spreken ondanks het risico op gevangenschap. WAN-IFRA heeft de Ethiopische regering erop gewezen dat zij internationale protocollen schendt door journalisten en critici gevangen te nemen op grond van de antiterreurwetgeving.

De onderscheiding wordt uitgereikt op 9 juni, tijdens de openingsceremonie van het World Newspaper Congress en World Editors Forum in Turijn, Italië. WAN-IFRA reikt de Golden Pen of Freedom sinds 1961 uit voor buitengewone prestaties in de strijd om persvrijheid.