Populaire tablet drijft nieuwsconsumptie op

31 Procent van de Nederlanders bekijkt het nieuws op zijn tablet. De snelle opmars van de tablet is van grote invloed op onze nieuwsconsumptie.

Inmiddels beschikt de meerderheid van de Nederlanders over een tablet en is het bekijken van nieuws erop populair. Maar liefst 31% van de Nederlanders consumeert op deze wijze het nieuws, veelal meerdere keren per week.

Andere trends die het bekijken van nieuws aanjagen zijn de veelgebruikte nieuws-alerts en nieuwsberichten op sociale media. Dat blijkt uit het zojuist gepubliceerde onderzoek Trends in Digital Media van GfK.

Met de aanwas van nieuwsvolgers op de tablet is de consumptie van nieuws meer dan ooit een multimediale activiteit geworden. Het crossmediaal bedienen van de lezer is inmiddels de nieuwe standaard voor nieuwsmedia.
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (55%) bekijkt zowel de gedrukte krant als het online nieuws.

De groep die uitsluitend nog de gedrukte krant raadpleegt, is 20%. De omvang van uitsluitend digitaal is nog kleiner: 15%. De aanname dat digitaal nieuws de krant verdrijft lijkt daarmee ontkracht. In totaal bedienen nieuwsmerken met hun gehele portfolio 90% van de Nederlandse bevolking.

Het bereik van nieuwsmedia ziet er in cijfers als volgt uit:

  • dagblad: 12,5 miljoen (90%)
  • website via pc/laptop: 7,7 miljoen (60%)
  • nieuws via smartphone: 3,7 miljoen (29%)
  • nieuws via tablet: 4,0 miljoen (31%)

2013: 2,5 miljoen tablets erbij

De grootste aanwas in de nieuwsconsumptie komt voor rekening van de tablet. In een jaar tijd zijn er 2,5 miljoen bezitters bij gekomen.
Inmiddels beschikken 6,8 miljoen Nederlanders over een tablet. Het aantal mensen dat dagbladnieuws op een tablet bekijkt is 31%, dat zijn 4 miljoen Nederlanders.

Nieuws en posts op sociale media

Naast de enorme groei van de tablet zijn er twee andere ontwikkelingen die de nieuwsconsumptie opschroeven. Het gebruik van ‘nieuws-alerts’ is inmiddels wijd verbreid; ruim een kwart van de nieuwsvolgers laat zich op deze wijze op ‘breaking news’ attenderen.

Ook de social media zijn een belangrijke aanjager van nieuwsconsumptie; ongeveer een derde van de Nederlanders leest op deze manier nieuwsberichten.

De opmars van digitaal lezen blijkt geen substitutie van de gedrukte krant. Zoals vaak is gebleken betekent de opkomst van een nieuw medium niet het verdwijnen van een ander, maar eerder een herschikking van bestaande mediakanalen.
Bereikonderzoek NOM rapporteert dan ook nog altijd 12,5 miljoen lezers van de gedrukte krant, waarvan 8,2 miljoen lezers op dagelijkse basis.

Drivers voor digitaal nieuws

Digitale nieuwskanalen voorzien in een andere behoefte dan de krant. Is de redactionele signatuur bij de gedrukte krant een belangrijke factor, bij digitale kanalen zijn er andere ‘drivers’.

In het digitale speelveld heeft een snelle en betaalbare beschikbaarheid de prioriteit, alsook de gebruikersvriendelijkheid van apps en nieuwssites. Snelheid en navigatie spelen een sleutelrol bij digitale toepassingen als apps, sites en social media.

Nieuws door de dag

Dat er voor diverse nieuwskanalen een plaats naast elkaar is, blijkt ook uit het gebruik door de dag heen. Nieuwsmerken hebben een 24/7-karakter gekregen, ze bedienen de nieuwsvolger de hele dag door.

Dagbladen in hun gedrukte vorm zijn heer en meerster in de ochtend. Vanaf het middaguur rukken de digitale kanalen in gebruik op.
Na het middaguur domineren de apps op smartphones en nieuwssites via de vaste computers. Die kanalen worden vervolgens weer ingeruild voor nieuws via de tablet in de avond. Ook komt aan het eind van de dag nog veel nieuws tot de lezers via social media.