Voorzitter Eleven Media Group Myanmar krijgt Golden Pen of Freedom

Than Htut Aung, voorzitter en ceo van Eleven Media Group Myanmar, heeft vandaag de Golden Pen of Freedom ontvangen.

Aung staat bekend om zijn gedurfde strijd tegen censuur en zijn inzet voor democratische rechten. De Golden Pen of Freedom is de persvrijheidsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

Sinds de oprichting van Eleven Media Group elf jaar geleden hebben Aung en zijn redactie onophoudelijk gestreden voor transparantie van het openbaar bestuur in Myanmar. Ondanks de intimidatie van het militaire regime heeft Aung zijn principes over journalistiek-ethische normen altijd hoog gehouden.

Eleven Media Group werd het symbool van protest in de periode dat hun kantoren werden overvallen door de militaire inlichtingendienst en er doods- en gevangenisstraffen werden geëist tegen de redacteuren. In 2011 werd Aung gearresteerd en kort gevangengezet.

Than Htut Aung ontving de prijs tijdens de openingsceremonie van het World Newspaper Congress en World Editors Forum in Bangkok, Thailand. WAN-IFRA reikt de Golden Pen of Freedom sinds 1961 uit voor buitengewone prestaties in de strijd om persvrijheid.