3 mei: Dag van de Persvrijheid

De Dag van de Persvrijheid staat dit jaar in het teken van De Grenzen van de Persvrijheid.

Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht dat rechten maar ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt. De bijeenkomst wordt gehouden op vrijdag 3 mei in de Rode Hoed in Amsterdam.

Egbert Myjer, tot 2013 de Nederlandse rechter bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens (EHRM), houdt de Persvrijheidlezing. Hij bespreekt in Europees perspectief de rechten én verantwoordelijkheden die samenhangen met de vrijheid van meningsuiting.

Ook geeft Myjer zijn visie op de specifieke verantwoordelijkheden die de media en journalistiek daarbinnen vervullen. Rob Wijnberg reageert op de Persvrijheidlezing.

Leon Willems (Free Press Unlimited) en Tjeerd Schiphof (Universiteit van Amsterdam) presenteren de Internationale Persvrijheidbarometer Freedom House 2012 en de Nederlandse Persvrijheid Monitor 2012.

Inge Brakman reikt de jaarlijkse prijs van het Hans Verploeg Memorial Fund uit. Carolien Borgers verzorgt een intermezzo en de presentatie is in handen van Petra Grijzen (RTL/BNR).

In 1993 hebben de Verenigde Naties 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid uitgeroepen, met als doel de beginselen van de persvrijheid meer onder de aandacht te brengen en deze wereldwijd te bevorderen.

Het initiatief voor deze internationale dag is afkomstig van de Algemene Conferentie van de UNESCO van 1991, waar erkend werd dat een vrije, pluriforme en onafhankelijke pers een essentieel onderdeel is van een democratische samenleving.

Sinds 2003 wordt in Nederland de Dag van de Persvrijheid georganiseerd door een comité met vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, NDP Nieuwsmedia, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, het Persmuseum en Free Press Unlimited.