Hans Laroes nieuwe voorzitter Raad voor de Journalistiek

Journalist Hans Laroes (57) is gisteren benoemd tot voorzitter van de Raad voor de Journalistiek.

Laroes is oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal en volgt journalist en jurist Victor Lebesque op. De nieuwe voorzitter wil de vorig jaar ingezette vernieuwing van de Raad een impuls geven.

Volgens Laroes moet de Raad ‘meer zijn ombudsfunctie benadrukken’ en bijvoorbeeld duidelijker maken dat hij eerder opinies en zienswijzen geeft dan juridische oordelen. De nieuwe voorzitter is voorstander van een Raad die af en toe zelfstandig opvattingen geeft, zonder dat er een expliciete klacht aan is voorafgegaan.

Meer debat

In een interview met De Nieuwe Reporter zegt Laroes meer debat te willen en minder rechtspraak: ‘Hoewel dat deftig klinkt: ik voel me verantwoordelijk voor m’n vak. Juist de journalistiek wordt beter van debat, stevig debat.’

Laroes vervolgt: ‘Journalisten moeten kunnen openstaan voor commentaar en klachten, en soms toegeven dat ze een fout hebben gemaakt, naast al die andere keren dat ze gelijk hadden. Een zelfbewust vak heeft zelfbewust debat en kritiek nodig, niet alleen binnenshuis maar ook de grenzen van de eigen organisatie overstijgend.’

De functie van Raadsvoorzitter is onbetaald.