Golden Pen of Freedom toegekend aan vermiste Zweedse journalist

Dawit Isaak, een Zweedse journalist die naar Eritrea trok om in dat land een onafhankelijke pers op te zetten, heeft de 50e Golden Pen of Freedom toegekend gekregen.

Dit is de jaarlijkse prijs voor de persvrijheid die wordt uitgereikt door the World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

Dawit’s broer, Esaias Isaak, nam de award namens zijn broer in ontvangst tijdens de openingsceremonie van het jaarlijkse World Newspaper Congress and World Editors Forum, afgelopen donderdag in Wenen, Oostenrijk.
Volgens hem is de award een uitgelezen mogelijkheid om wereldwijd aandacht te vestigen op Dawits zaak en komt het bovenop de internationale druk op de regering van Eritrea om informatie over Dawits gezondheid en vindplaats te verstrekken.

Volgens Esaias Isaak doorbreekt de toekenning van de award aan zijn broer de pogingen van Eritrea om een muur van stilte op te werpen rondom de gevangenschap van niet alleen Dawit Isaak maar ook andere journalisten die onterecht vastzitten.

Hij sprak voor een publiek van meer dan 1000 publicisten, hoofdredacteuren en andere senior dagbladvertegenwoordigers die vanuit 102 landen aanwezig waren.

WAN-IFRA presenteert de Golden Pen of Freedom sinds 1961 om opvallende bijdragen, in woord en daad, vanuit een individu, een groep of een institutie, in de strijd om persvrijheid te eren.