Dag van de Persvrijheid op 3 mei 2010

Op maandag 3 mei 2010 vinden opnieuw de Dag van de Persvrijheid en de Pervrijheidslezing plaats.

Thema van de dag is dit jaar Publish and don’t be damned’ / Britse smaadwetgeving bedreigt de persvrijheid. Er zijn verschillende voorbeelden van smaadprocessen die de persvrijheid wereldwijd onder druk zetten.

Het programma start om 13:30h in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Peter Noorlander, legal director van het Media Legal Defence Initiative in Londen, de NGO die opkomt voor de rechten van journalisten en de wereldwijde verdediging van media, verzorgt de Persvrijheidslezing 2010.

Tevens worden er bijdragen geleverd door Jeroen Trommelen, journalist van de Volkskrant, Wouter Hins, bijzonder hoogleraar Mediarecht aan de Universiteit van Leiden en Hans Verploeg, voorzitter van Freevoice.

Dag van de Persvrijheid

In 1993 hebben de Verenigde Naties 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid uitgeroepen, met als doel de beginselen van de persvrijheid meer onder de aandacht te brengen en deze wereldwijd te bevorderen.
Het idee voor deze internationale Dag van de Persvrijheid is afkomstig van de Algemene Conferentie van de UNESCO van 1991, waar erkend werd dat een vrije, pluriforme en onafhankelijke pers een essentieel onderdeel is van elke democratische samenleving.

Sinds 2003 wordt ook in Nederland actief aandacht besteed aan de Internationale Dag van de Persvrijheid. De Nederlandse Dagbladpers (NDP), het Persmuseum, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Freevoice, Press Now en Radio Nederland Wereldomroep (RNW) hebben zich hiertoe verenigd in de ‘Commissie Dag van de Persvrijheid’.
Jaarlijks organiseren zij op 3 mei de Persvrijheidslezing in Nederland.