Journalisten AD en de Volkskrant winnaars De Tegel 2008

Journalisten van AD en de Volkskrant hebben op 12 mei in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam in de categorie Print De Tegel 2008 gewonnen.

De derde editie van De Tegel bracht veel goed nieuws met zich mee.
Niet alleen hebben journalisten in de meeste categorieën wederom massaal ingezonden, volgens juryleden die vorig jaar ook bij de jurering betrokken waren, is de kwaliteit van de inzendingen deze keer nog hoger.

Uiteindelijk heeft de jury, onder leiding van Ed Nijpels, zestien producties en drie talenten genomineerd, waarvan er zeven zijn bekroond met De Tegel 2008.

In 2008 waren de media zelf ook volop in het nieuws. Uitgevers en hoofdredacteuren luidden de noodklok, omdat zij kampen met grote financiële problemen die uiteindelijk de publieke taak van de journalistiek kunnen ondermijnen.
Minister Plasterk heeft in zijn ‘persbrief’ aan de Tweede Kamer laten weten dat hij ‘hecht aan een pluriforme, onafhankelijke en kwalitatief hoogwaardige pers’ en heeft een commissie onder leiding van Elco Brinkman gevraagd hem  hierover advies uit te brengen.

Het bestuur van Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek meent dat het, te midden van alle zorgen over de financiering van de journalistiek, van groot belang is om de schijnwerpers de blijven richten op hetgeen waar het uiteindelijk om gaat: het journalistieke gehalte.
Daarom is minister Plasterk uitgeroepen tot ‘Nieuwsmaker van het jaar’. Op het spel staat immers het belang van het vakwerk. De vele hoogwaardige inzendingen, nominaties en de uiteindelijke winaars van De Tegel 2008 maken dit eens te meer duidelijk.

De winnaars van De Tegel 2008 in de categorie Print zijn:

Nieuws

Ronald van Geenen en Kees Wessels, redacteuren/verslaggevers AD, met een serie artikelen over operaties bij borstkanker.

Achtergrond

Philippe Remarque, Washington-correspondent de Volkskrant, met een serie artikelen over de Amerikaanse verkiezingen.