Utrecht mag bezorging huis-aan-huis-krant voorlopig niet beperken

De gemeente Utrecht mag de verspreiding van het Stadsblad Utrecht voorlopig niet beperken.

Dat bepaalde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een zaak die door DPG Media was aangespannen.

De gemeente wilde dat bewoners een Ja/Ja-sticker op hun brievenbus moesten plakken om de lokale krant te ontvangen. Dit opt-in systeem kwam de gemeente op felle kritiek te staan.

Kritiek van uitgevers

De brancheorganisatie van huis-aan-huis-kranten NNP stuurde in januari een brandbrief aan minister Arie Slob (Media) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De uitgevers vrezen dat behalve de lokale journalistiek ook € 450 miljoen aan advertentie-inkomsten op het spel komen te staan, nu steeds meer gemeenten de hoeveelheid ongeadresseerd reclamedrukwerk willen terugdringen.

De NNP trekt in het protest tegen de Ja/Ja-sticker op met DPG Media, NDC mediagroep en BDU Media, die behalve landelijke en regionale nieuwsmedia ook huis-aan-huisbladen uitgeven.

Persvrijheid

Uit een bodemprocedure die DPG Media voert moet blijken of Utrecht definitief met het systeem moet stoppen. Tot die tijd moet de gemeente de Ja/Ja-sticker opschorten.

Volgens het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is het aannemelijk dat in de bodemprocedure wordt geoordeeld dat het opt-in systeem in strijd is met de persvrijheid.