Turkije begint grote strafzaak tegen vrije pers

In een grote Turkse strafzaak staan zeventien journalisten en bestuurders van Cumhuriyet op verdenking van steun aan terroristische organisaties.

Can Dündar, oud-hoofdredacteur van Cumhuriyet, is één van de verdachten in de strafzaak die vandaag, op de Turkse Dag van de Persvrijheid, aanvangt. Hem wordt verweten een ‘radicale wijziging in de redactionele koers’ te hebben doorgevoerd.

De verdachten kunnen gevangenisstraffen krijgen oplopend tot 43 jaar. Voor Dündar is dit de vierde zaak waarin hij wordt vervolgd. Dündar heeft zijn berechting niet afgewacht en is uitgeweken naar Duitsland. Elf andere verdachten zitten in voorarrest, de meesten al negen maanden.

Cumhuriyet, de oudste kwaliteitskrant van Turkije, werd in 1924 opgericht door een vertrouweling van vader des vaderlands Atatürk. De afgelopen jaren publiceerde de krant meerdere verhalen die de autoriteiten in verlegenheid brachten.

Onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek Turkije zwaar onder druk

Na de mislukte Turkse staatsgreep op 15 juli 2016 verbood de Turkse regering bijna 50 kranten. Ook sloot de regering vele tientallen tijdschriften, tv-zender en uitgeverijen.
Momenteel verblijven er in het land 160 journalisten in gevangenschap.

Reactie Can Dündar op strafzaak

Vorige maand kende de World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) de Golden Pen of Freedom 2017 toe aan Dündar.

In een bijdrage, gepubliceerd door WAN-IFRA, schrijft Dündar over de arrestatie van hem en zijn collega’s en beschrijft hij hoe Turkije na de mislukte staatsgreep ‘s werelds grootste gevangenis voor journalisten’ werd.

Dündar benadrukt de ironie dat op deze dag in 1908 de censuur werd opgeheven in Turkije. ‘Dit jaar is de Turkse Dag van de Persvrijheid een ‘Strijd voor de Dag van de Persvrijheid’, gevierd in gevangenissen, in rechtszalen en in ballingschap.’