Persvrijheidslezing: ‘Journalisten, kom op voor de waarheid’

In de Persvrijheidslezing riep Ece Temelkuran journalisten wereldwijd op voor de waarheid op te komen en niet te schromen politieke standpunten in te nemen.

Volgens de Turkse journaliste en schrijfster Ece Temelkuran moeten journalisten objectiviteit niet met neutraliteit verwarren. ‘De waarheid is een politiek concept, dat niet mag lijden onder schaamteloze pogingen van populistische leiders om twijfel te zaaien over objectieve feiten.’

Temelkuran sprak de Persvrijheidslezing uit tijdens het Festival van het Vrije Woord dat op dinsdagavond 3 mei, op de internationale Dag van de Persvrijheid, plaatsvond in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Persvrijheid in Turkije neemt snel af

Zowel Ece Temelkuran, een bekende Turkse journalist, politiek commentator en voorheen columnist van onder meer The Guardian en Le Monde Diplomatique, als Turkije-correspondent Lucas Waagmeester van de NOS stelden dat de persvrijheid in Turkije de laatste jaren snel achteruit gaat.

Waagmeester: ‘Journalisten worden in toenemende mate gecriminaliseerd en zonder tenlastelegging of advocaat vastgezet. Journalisten die berichten over de oppositie worden met die oppositie vereenzelvigd en door het regime geframed als terroristen.’

Tijdens de avond de werd de persvrijheid in de wereld in beeld gebracht met rapportages van Freedom House en de Persvrijheidsmonitor. Turkije is op de ranglijst inmiddels afgezakt naar plaats 155.

Geweld tegen journalisten

Het programma van het Festival van het Vrije Woord omvatte verder een paneldiscussie met cartoonisten en een discussie over de veiligheid van journalisten in conflictgebieden.

Ook presenteerden professor Alex Brenninkmeijer en criminoloog Marjolein Odekerken een onderzoek over geweld en bedreigingen tegen Nederlandse journalisten. In dit onderzoek concluderen zij dat Nederlandse journalisten nu meer bedreigingen ervaren dan in 2009.
De onderzoekers vrezen dat de persvrijheid in Nederland hierdoor onder druk komt te staan.

Festival van het Vrije Woord

Het Festival van het Vrije Woord wordt georganiseerd door het Comité voor de Dag van de Persvrijheid, waarin NDP Nieuwsmedia, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, Free Press Unlimited, PEN, World Press Photo, het Persmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid participeren.