Nederlandse journalisten steeds vaker bedreigd

Vandaag is het Internationale Dag van de Persvrijheid. Wereldwijd worden er onderzoeken naar de mate van persvrijheid gepresenteerd.

Professor Alex Brenninkmeijer en criminoloog Marjolein Odekerken presenteren vandaag een onderzoek over geweld en bedreigingen tegen Nederlandse journalisten.

Het onderzoek, dat een vervolg is op het onderzoek ‘Rot op met die camera’ uit 2009, is een initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren en het Persvrijheidsfonds. Het brengt de aard en de omvang van fysieke en juridische bedreigingen, onder meer op social media, van journalisten in kaart gebracht.

In vergelijking met 2009 ervaren Nederlandse journalisten meer bedreigingen.
Van de 638 ondervraagde journalisten gaf 61 procent aan te maken te hebben met bedreigingen. Eén procent van hen ervaart dat zelfs dagelijks.

De onderzoekers zijn bang dat de persvrijheid in Nederland hierdoor onder druk komt te staan. Journalisten zouden soms al besluiten om bepaalde zaken niet meer te publiceren vanwege dreigementen of uit angst voor represailles.

Persvrijheid in groot aantal landen flink verslechterd

Vorige week presenteerden Reporters zonder Grenzen (RSF) en Freedom House hun jaarlijkse rapporten over de stand van de persvrijheid in de wereld.
Beide organisaties concluderen dat de persvrijheid niet eerder zo onder druk stond als nu. Volgens hen is het een zeer zorgelijke ontwikkeling dat leiders media aanvallen en feiten in twijfel trekken.

In Noorwegen is de mate van persvrijheid het hoogst. Nederland behoudt de tweede plaats op de index van Freedom House, die de mate van persvrijheid in 180 landen weergeeft. Op de vergelijkbare index van RSF daalde Nederland van de tweede naar de vijfde plaats.
Een zorgwekkend aantal landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, daalden op beide indices.

Dag van de Persvrijheid

In 1993 riepen de Verenigde Naties 3 mei uit tot Internationale Dag van de Persvrijheid met als doel het belang van de persvrijheid onder de aandacht te brengen van een breed publiek en de persvrijheid wereldwijd te bevorderen.

Sinds 2003 wordt ook in Nederland actief aandacht besteed aan de Dag van de Persvrijheid.
Vanavond wordt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de Dag van de Persvrijheid gevierd met het Festival van het Vrije Woord. NDP Nieuwsmedia is medeorganisator van dit festival.