Opnieuw Kamerbreed pleidooi voor laag btw-tarief digitale media

Kamerleden Groot (PvdA), Van Weyenberg (D66), Omtzigt (CDA) en De Vries (VVD) vragen Wiebes om snelle actie naar aanleiding van de Europese btw-plannen.

Dat deden zij tijdens het Algemeen Overleg btw waarin de Tweede Kamer het Europese btw-actieplan besprak met staatssecretaris Wiebes (Financiën). Invoering van het lage btw-tarief voor digitale media maakt deel uit van dit Europese plan.

Opnieuw bleek dat een ruime Kamermeerderheid toepassing van het lage btw-tarief op digitale media mogelijk wil maken. Van Weyenberg stelde ‘dat dit een langgekoesterde wens is van ongeveer elke fractie in de Kamer’.

Vraag om maximale beleids- en tariefvrijheid lidstaten

Wijziging van de Europese Btw-richtlijn is noodzakelijk om digitale journalistiek onder hetzelfde lage btw-tarief te brengen als gedrukte journalistiek.
Gisteren dienden de Kamerleden Thieme (PvdD) en Groot een motie in waarin zij de regering verzoeken zich in te zetten voor een Btw-richtlijn met maximale beleids- en tariefvrijheid voor de lidstaten.

Ook Nederlandse regering positief

In een eerste reactie op de Europese btw-plannen verwelkomde het kabinet de mogelijkheid om het verlaagde tarief op digitale media toe te kunnen passen.
Wiebes zei in april dat hij de mogelijkheden bestudeert om de nationale wetgeving voor het verlaagde btw-tarief op digitale media voor te bereiden.

Ook de Europese ministers van Financiën zijn positief over de toepassing van het verlaagde btw-tarief digitale media. Nu alle seinen op groen staan, is het wachten op het wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie. Dat voorstel wordt in het najaar verwacht.