Wiebes bestudeert mogelijkheid spoedige btw-verlaging digitale kranten

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) bestudeert de mogelijkheid om de wetgeving voor het verlaagde btw-tarief op digitale media vast voor te bereiden.

Hij zegde dat gisteren toe tijdens een debat in de Tweede Kamer, nadat Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) daar stevig op had aangedrongen.

Belastingplan 2017

Later dit jaar dient de Europese Commissie een voorstel tot wijziging van de Btw-richtlijn in dat lidstaten de vrijheid geeft het verlaagde tarief toe te passen op digitale boeken en kranten.

Nu er groen licht uit Europa op komst is, verzocht Schouten de staatssecretaris om de btw-verlaging deel te laten uitmaken van het Belastingplan 2017. Als de voorbereidende stappen dit jaar al worden genomen, kan de btw-verlaging zo spoedig mogelijk ingaan.

Wens van Tweede Kamer

Wiebes benadrukte dat de wens van de Tweede Kamer om het btw-tarief op digitale kranten te verlagen duidelijk is. Voor de zomer zal Wiebes aan de Kamer uitsluitsel geven over de mogelijkheid om de wetgeving vast voor te bereiden.

Gezamenlijke brief

In reactie op het plan van de Europese Commissie om het verlaagde btw-tarief mogelijk te maken voor digitale media, schreven de uitgevers van nieuwsmedia, boeken, magazines en leermiddelen, verenigd in het Nederlands Uitgeversverbond, vorige week een brief aan de Tweede Kamer. Daarin riepen zij de wetgever op tot snelle actie.

In een eerste beoordeling van de Europese btw-plannen verwelkomde het kabinet afgelopen vrijdag al de mogelijkheid om het verlaagde tarief op digitale boeken en kranten toe te kunnen passen.