Europese ministers positief over verlaagd btw-tarief digitale media

De 28 ministers nodigen de Commissie uit om nog dit jaar een wetgevingsvoorstel te doen om digitale media tegen het verlaagde btw-tarief te mogen belasten.

Dit volgt uit de conclusie van de Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin).
De Raad Economische en Financiële Zaken bestaat uit de ministers (of staatssecretarissen) van Financiën van de lidstaten van de Europese Unie.

Om digitale journalistiek onder hetzelfde lage btw-tarief te brengen als gedrukte journalistiek, moet de Europese Btw-richtlijn gewijzigd worden. De Europese Commissie is het enige orgaan dat hiervoor een wetgevingsvoorstel kan indienen.
Begin april schreef de Europese Commissie in het Action Plan on VAT dat het dit jaar een wetgevingsvoorstel zal indienen om de btw op digitale publicaties te verlagen.

De uitnodiging van de ministers is een positief signaal omdat voor wijziging van de Btw-richtlijn unanimiteit in de Raad Economische en Financiële Zaken noodzakelijk is.

Nederlandse regering positief over verlaagd btw-tarief digitale media

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) zei vorige maand dat hij de mogelijkheden om de nationale wetgeving voor het verlaagde btw-tarief op digitale media voor te bereiden bestudeert.

In een eerste reactie op de Europese btw-plannen verwelkomde het kabinet de mogelijkheid om het verlaagde tarief op digitale boeken en kranten toe te kunnen passen.