‘Persvrijheid wereldwijd onder druk’

In 2015 is de persvrijheid wereldwijd ‘drastisch en zorgelijk’ ingeperkt, stelt Reporters sans Frontières, een organisatie die persvrijheid onderzoekt.

Dit volgt uit de jaarlijkse World Press Freedom Index van Reporters sans Frontières.

Nederland scoort hoog

Nederland staat op de tweede plaats van de World Press Freedom Index. Alleen in Finland zijn media vrijer.
De onderzoekers loven het Nederlandse wettelijke kader. Het verbod om zonder toestemming te filmen in het parlement, is een kritiekpunt.

Op ieder continent problemen

Volgens Christophe Deloire, secretaris-generaal van Reporters sans Frontières, ontwikkelen leiders over de hele wereld steeds meer paranoia ten aanzien van journalistiek.
‘Het waarborgen van onafhankelijke en betrouwbare journalistiek is essentieel om lokale en mondiale problemen op te lossen,’ stelt Deloire.

In het Midden-Oosten en Afrika zijn journalisten regelmatig slachtoffer van terreur en intimidatie door de overheid. In Latijns-Amerika beperken criminele organisaties, geweld en corruptie de media.

De VS krijgt kritiek vanwege de aanpak van klokkenluiders die informatie lekken over de inlichtingendiensten. Polen zakte vanwege de invloed van de overheid op de publieke omroep van plaats 18 naar plaats 47.