Eurocommissaris wil Polen onder toezicht stellen om nieuwe mediawet

Eurocommissaris Günther Oettinger (Media) wil Polen streng aanpakken vanwege een omstreden wet over benoemingen van bestuurders bij de publieke omroep.

De nieuwe Poolse mediawet, die snel door het parlement en de senaat is geloodst, geeft de rechts-nationalistische regering de bevoegdheid om vergaand in te grijpen bij de publieke omroep.

Het wordt alom als een bedreiging voor de persvrijheid gezien dat de regering, met uitsluitend ministers van de Recht en Rechtvaardigheidspartij (PiS), voortaan zelf directies en hoofdredacties bij de publieke omroep kan benoemen en ontslaan.

Het ligt in de verwachting dat de regering werknemers zal ontslaan en vervangen door sympathisanten.
Eurocommissaris Oettinger sprak tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung zijn vrees uit dat de publieke omroep de Poolse burgers niet langer onafhankelijk zal kunnen informeren.

Stemrecht verliezen

Vanwege de omstreden wet wil Oettinger het rechtsstaatmechanisme toepassen op Polen. Dit betekent dat de Europese Commissie de Poolse regering vraagt om de wet aan te passen. De Europese Commissie plaatst Polen daarmee onder toezicht.

Een eventuele weigering van Polen betekent een overtreding van Europese waarden. Polen kan hier zijn stemrecht binnen de EU mee verliezen.
De kwestie staat inmiddels op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de Europese Commissie, op 13 januari.

Leegloop

Ondertussen stapten er al drie omroepbestuurders en een populaire talkshowpresentator op vanwege de mediawet. Het is onduidelijk of dit uit vrije wil of onder druk gebeurde.