Stichting PersVeilig opgericht

Op 1 juli is de Stichting PersVeilig opgericht om de veiligheid van journalisten duurzaam te versterken. In de stichting participeren NDP Nieuwsmedia, NVJ, Genootschap van Hoofdredacteuren en de NPO.

Het project PersVeilig, dat in 2019 van start ging om de positie van journalisten tegen agressie, dreiging en geweld te verbeteren, krijgt dankzij de oprichting van de stichting een duurzame status. Met het Genootschap van Hoofdredacteuren, NVJ, NDP Nieuwsmedia en de NPO als oprichtende partijen is de stichting stevig ingebed in de journalistieke sector.

Duurzaam karakter, structurele overheidssteun

Mede op basis van de evaluatie die Cebeon uitvoerde in opdracht van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Justitie en Veiligheid gaat PersVeilig nu over van de succesvolle projectfase naar een structurele organisatie. De oprichting van de stichting maakt het ook mogelijk dat de overheid structureel bijdraagt aan de veiligheid van journalisten. In een brief aan de Tweede Kamer in november 2024 heeft minister Bruins (OCW) laten weten dat de tijdelijke subsidie aan PersVeilig wordt omgezet in jaarlijkse structurele steun van 500.000 euro per jaar. Daarnaast dragen mediabedrijven financieel bij aan PersVeilig.

De huidige Stuurgroep, bestaande uit NVJ, Genootschap van Hoofdredacteuren, Politie en OM, blijft eveneens bestaan en richt zich geheel op de inhoud.

Stichtingsbestuur

Het stichtingsbestuur bestaat uit Philippe Remarque, journalistiek directeur van DPG Media, Esther Wemmers, hoofdredacteur van De Telegraaf, Joost Oranje, genremanager journalistiek van de NPO, en Frans Pasma, voormalig penningmeester van de NVJ.