Dilan Yeşilgöz en John van den Heuvel spreken over veiligheid journalisten

Bij de dinerbijeenkomst van NDP Nieuwsmedia voor directies en hoofdredacties waren demissionair minister Dilan Yeşilgöz en misdaadjournalist John van den Heuvel te gast.

Op 12 oktober jl. organiseerde NDP Nieuwsmedia de jaarlijkse dinerbijeenkomst voor directies en hoofdredacties van de aangesloten nieuwsbedrijven. Omdat de zorgen over de veiligheidssituatie van journalisten toenemen, stond de bijeenkomst dit jaar in het teken van de veiligheid van journalisten.

Journalistieke vrijheden op het spel

Misdaadjournalist John van den Heuvel schetste op indringende wijze welke vrijheden er op het spel staan, nu journalisten als hij zwaar worden bedreigd. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat – ondanks de bedreigingen – de jonge generatie journalisten blijft kiezen voor het vak van misdaadjournalistiek.

Waardering voor journalisten

Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) noemde de bedreigingen aan het adres van journalisten en persfotografen aanvallen op de rechtsstaat, die absoluut onacceptabel zijn. De minister sprak tijdens de dinerbijeenkomst haar grote waardering uit voor journalisten die ervoor kiezen om hun belangrijke werk voort te zetten, ook onder moeilijke omstandigheden.

Foto’s: Butino (Jan Buteijn)

Nieuwsuitgevers treffen maatregelen

In zijn slotwoord bedankte Rien van Beemen, voorzitter van NDP Nieuwsmedia, John van den Heuvel voor de vastberadenheid in zijn journalistieke werk. Nieuwsuitgevers voelen de verantwoordelijkheid om hun journalisten zo veilig mogelijk te laten werken.

Eerder dit jaar heeft NDP Nieuwsmedia een inventarisatie uitgevoerd naar de maatregelen die uitgevers nemen om journalisten veilig hun werk te laten doen. Uit die inventarisatie kwamen ook oplossingsrichtingen naar voren, waarmee politie, OM en overheid aan de slag kunnen. De Tweede Kamer omarmde die voorstellen.