Staatssecretaris Uslu op werkbezoek bij Haarlems Dagblad

Op uitnodiging van NDP Nieuwsmedia maakte staatssecretaris Uslu tijdens een werkbezoek kennis met de regionale journalistiek.

Meer dan zeven op de tien Nederlandse journalisten werken bij private nieuwsorganisaties. Daarom bracht staatssecretaris Gunay Uslu (Media) afgelopen vrijdag op uitnodiging van NDP Nieuwsmedia een werkbezoek aan de private nieuwssector, op de redactievloer van Haarlems Dagblad.

In gesprek met de redactie

Annelies Arendsen, chef van Haarlems Dagblad, nam de staatssecretaris mee in de dagelijkse praktijk van de nieuwsgaring. Aan de hand van journalistieke gebeurtenissen lichtte de redactiechef toe waarom de rol van regionale journalistiek zo uniek is: niet alleen is het regionale dagblad de hofleverancier van het dagelijkse nieuws in de regio, door de lokale aanwezigheid blijft het regionale dagblad ook betrokken als de harde nieuwsfeiten achter de rug zijn.

Haarvaten en nieuwswoestijnen

Verschillende redactieleden lieten zien hoe hun band met lezers ertoe leidt dat het regionale dagblad tot de haarvaten van de samenleving doordringt. Over het volgen van de regionale en lokale politiek en de vermeende nieuwswoestijnen was Annelies Arendsen duidelijk: “Die bestaan niet. Wij volgen de politiek op de voet. Wat niet wil zeggen dat wij de notulisten zijn van raadsvergaderingen. Wij kiezen onze eigen insteek.”

Journaliste Fiore Houwing vertelde aan de staatssecretaris hoe het nieuwsverhaal over grensoverschrijdend gedrag waarmee de krant de volgende dag zou openen tot stand was gekomen.

Minister Uslu op bezoek bij Haarlems Dagblad

Foto: Toussaint Kluiters

Samenwerking en focus op de regio

In een presentatie van hoofdredacteur Corine de Vries werd ingezoomd op de regiotitels van Mediahuis Nederland, waar Haarlems Dagblad deel van uitmaakt. Samenwerking tussen regionale en landelijke titels vindt alleen plaats als het de journalistiek dient.

Waar de gedrukte krant een compleet nieuwsaanbod heeft, is online de focus puur op de regio gericht: “Online komen de lezers vooral voor het regionieuws dat ze alleen bij ons vinden. Daar investeren wij in.”

Diversiteit en veiligheid van journalisten

In het gesprek met de staatssecretaris kwam ook diversiteit op redacties aan de orde. Hoe zorg je ervoor dat je redactie een goede afspiegeling van de samenleving vormt? Corine de Vries legde uit welke stappen zij als hoofdredacteur zet om daar vooruitgang in te boeken.

Daarnaast was er ook aandacht voor de veiligheid van journalisten. De Vries toonde een voorbeeld van een dreigbrief, die het treffen van uitgebreide veiligheidsmaatregelen bij het huis van de betrokken journalist noodzakelijk had gemaakt.

Prijswinnende onderzoeksjournalistiek

Tegelwinnaar Bart Vuijck vertelde hoe zijn prijswinnende onderzoek naar Tata Steel begon. Stap voor stap vergaarde hij inzicht in de schadelijkheid van de grafietregens voor de gezondheid van de plaatselijke bevolking. Het beschikbaar stellen van middelen voor onderzoeksjournalistiek is één van de pijlers onder het mediabeleid van staatssecretaris Uslu. Hoofdredacteur Corine de Vries: “Wij maken gebruik van dat soort instrumenten om ook onderzoeksjournalistiek in de regio te versterken.”

Toekomst van nieuwsbedrijven

Rien van Beemen, voorzitter van NDP Nieuwsmedia, belichtte de uitdagingen van nieuwsbedrijven. De veranderingen in het medialandschap, met een enorme daling van advertentie-inkomsten tot gevolg, vereisen een nieuwe blik op het Nederlandse medialandschap.

Van Beemen vroeg om gelijke kansen voor nieuwsbedrijven ten opzichte van techspelers en publieke media, omdat alleen dan een pluriform aanbod van Nederlandse nieuwsmedia overeind kan blijven. “Kijk serieus kijken naar de rol die platforms spelen op de advertentiemarkt. En maak samenwerking met de publieke omroep bij podcasting mogelijk,” was het pleidooi van Van Beemen.