Mediaconcentratie en pluriformiteit: onafhankelijkheid en diversiteit gewaarborgd

In het politieke en maatschappelijke debat worden regelmatig vragen gesteld over de gevolgen van de consolidatie die in de journalistieke sector heeft plaatsgevonden. Raakt deze concentratie ook de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening en zo ja, op welke manier?

In het rapport ‘Mediaconcentratie en pluriformiteit’ zet NDP Nieuwsmedia de feiten over concentratie en pluriformiteit in de journalistieke sector op een rij. Daaruit blijkt dat ondanks een miljardenverlies aan advertentie-inkomsten de journalistieke titels overeind zijn gebleven. Loyale én nieuwe abonnees bleken daarvoor cruciaal, samen met investeringen van uitgevers in kwaliteitsjournalistiek en digitalisering.

Het rapport maakt inzichtelijk hoe uitgevers niet alleen werken aan goede randvoorwaarden om de journalistieke praktijk en functie hoog te houden, maar ook hoe die inspanningen hebben geleid tot een toekomstbestendig en onafhankelijk journalistiek landschap.

Lees het rapport ‘Mediaconcentratie en pluriformiteit’ of lees de managementsamenvatting.