Dag van de Persvrijheid, Nederland daalt fors op lijst

Vandaag, op de Dag van de Persvrijheid, werd bekend dat Nederland van de 6e naar de 28e plek daalt op de jaarlijkse ranglijst voor persvrijheid van Reporters sans Frontières.

De sterke daling van Nederland op de ranglijst wordt veroorzaakt door het toenemende aantal incidenten en de agressie waarmee journalisten worden bejegend. Waar Nederland voorheen tot de internationale koplopers behoorde, hebben deze ontwikkelingen Nederland ver teruggeworpen.

NDP Nieuwsmedia vindt het zorgelijk dat de persvrijheid in Nederland sinds 2018 jaar na jaar afneemt en de veiligheid van journalisten toenemend onder druk staat.

De Europese koepelorganisatie van NDP Nieuwsmedia News Media Europe publiceerde vandaag ter gelegenheid van de Dag van de Persvrijheid een video-interview met Guy Black, Media Freedom Ambassador van News Media Europe, over het belang van persvrijheid.

WAN-IFRA publiceerde een overzicht van de acties die de mondiale koepel van nieuwsorganisaties in het afgelopen jaar heeft ondernomen om de persvrijheid wereldwijd te ondersteunen.