Kabinet maakt extra geld vrij voor beveiligen van journalisten

In de aanpak van ondermijnende criminaliteit is een sterk stelsel van bewaken en beveiligen noodzakelijk. Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend in 2022 € 154 miljoen extra vrij te maken voor de bescherming en veiligheid van o.a. burgemeesters, advocaten en journalisten.

Mede naar aanleiding van de aanslag op Peter R. de Vries zet het demissionaire kabinet steviger in op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. In 2022 trekt het kabinet daar ruim een half miljard euro extra voor uit. Daarvan is € 154 miljoen bestemd voor bescherming en veiligheid van burgemeesters, officieren van justitie, rechters, politiemedewerkers, advocaten, (kroon)getuigen en journalisten. Het bedrag is opgenomen in de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het kabinet schrijft dat ‘na eerdere brute moorden [..] de laffe aanslag op Peter R. de Vries op 6 juli 2021 een nieuwe illustratie [is] van de kwetsbaarheid van onze rechtsstaat’. Personen in de frontlinie, zoals burgemeesters, advocaten en journalisten, moeten zich beter beschermd weten, vindt het kabinet.

Eerder deze maand debatteerde de Tweede Kamer met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over agressie tegen en beveiliging van journalisten.