Nederland daalt plaats op ranglijst persvrijheid

Nederland is van de vierde naar de vijfde plaats gezakt op de jaarlijkse persvrijheidsindex van Reporters Without Borders (RSF).

RSF signaleert in Nederland een aantal ontwikkelingen die de onafhankelijkheid van media ondermijnen. Zo noemen de onderzoekers de aanvallen van enkele politici op de legitimiteit van gevestigde media.

Ook verwijst RSF naar het wetsvoorstel dat Nederlandse burgers verplicht het ministerie van Justitie voorafgaand toestemming te vragen om af te kunnen reizen naar ‘gebieden die door terroristische organisaties worden gecontroleerd’. Voor journalisten is in dit wetsvoorstel geen uitzondering gemaakt. Dit bemoeilijkt hun werk in conflictgebieden.

Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken voeren de ranglijst aan. Daarna volgt Nederland. De ranglijst wordt afgesloten door Eritrea, Turkmenistan en Noord-Korea.

Internationale Dag van de Persvrijheid

Op zondag 3 mei wordt de Internationale Dag van de Persvrijheid gehouden. In verband met de coronamaatregelen kunnen de jaarlijkse activiteiten op 3 mei geen doorgang vinden. Wel zendt Pakhuis de Zwijger de livecast ‘Emerging Stories – World Press Freedom Day’ uit. Fotojournalist Kadir van Lohuizen praat met internationale (foto)journalisten over vrijheid en hoe media hun veerkracht bewijzen.