Regering maakt geld vrij voor journalisten in nood

Minister Blok stelt 1,45 miljoen euro beschikbaar voor een programma dat journalisten helpt te beschermen tegen bedreigingen in hun werk.

De regering kondigt een fonds aan waaruit journalisten in noodsituaties juridische bijstand kunnen ontvangen en veiligheidstrainingen kunnen volgen. Ook wordt er met verzekeringsmaatschappijen onderhandeld over betaalbare verzekeringen voor deze journalisten.
De plannen maken deel uit van de intensivering van het Nederlandse mensenrechtenbeleid.

Persvrijheid wereldwijd onder druk

Op vrijdag 2 november vraagt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) tijdens de ‘Internationale Dag tegen straffeloosheid van geweld tegen journalisten’ aandacht voor het belang van persvrijheid.

De minister noemt de moord op de Saudische columnist Jamal Khashoggi als meest recente voorbeeld van geweld tegen een journalist, maar verwijst ook naar ernstige voorbeelden in de EU. Volgens Blok zijn er dit jaar wereldwijd meer dan 60 journalisten vermoord.
De minister noemt aanvallen op journalisten een aanval op de democratie. ‘Zonder vrije journalistiek is goed bestuur onmogelijk.’

Tijdens de bijeenkomst Free Press Live reikt Blok tevens de Most Resilient Journalist Award uit. Dit is een prijs voor een journalist die buitengewone moed en doorzettingsvermogen heeft getoond.