Pleidooi Europese journalistenverenigingen voor modern auteursrecht

De internationale en Europese journalistenverenigingen IFJ en EFJ spreken hun expliciete steun uit voor het uitgeversrecht.

In een persbericht stellen de internationale journalistenvereniging IFJ en de Europese journalistenvereniging EFJ dat het uitgeversrecht noodzakelijk is om te voorkomen dat internetgiganten berichten en afbeeldingen van nieuwsuitgevers overnemen zonder daarvoor te betalen.
Volgens de verenigingen zou er zonder bescherming van auteursrechten geen professionele journalistiek bestaan.

‘De voorgestelde Auteursrechtrichtlijn, waar het uitgeversrecht onderdeel van is, herstelt de scheve machtsverhoudingen op internet, waar momenteel een kleine groep enorme technologiebedrijven dominant is,’ aldus Anthony Bellanger, algemeen secretaris van de IFJ.

Bellanger onderstreept dat een duurzaam auteursrecht onmisbaar is voor honderdduizenden journalisten en miljoenen auteurs in Europa en daarbuiten.
Ricardo Gutiérrez, secretaris-generaal van de EFJ voegde hieraan toe dat het auteursrecht en het uitgeversrecht niet zullen leiden tot censuur. ‘Auteursrecht heeft niets te maken met censuur.’

Tegenstanders van het uitgeversrecht stelden eerder dat het recht negatieve gevolgen zou hebben voor journalisten en zou leiden tot censuur op het internet.

Europees Parlement hervat behandeling Auteursrechtrichtlijn

Komende week behandelt het Parlement de Auteursrechtrichtlijn opnieuw.
De internationale en Europese journalistenverenigingen en Europese uitgeversverenigingen, waaronder News Media Europe, roepen Europarlementariërs gezamenlijk op om de voorgestelde Auteursrechtrichtlijn en het uitgeversrecht te steunen.

In juli draaide het Europees Parlement het mandaat terug dat de Duitse christendemocraat Axel Voss kreeg om met de triloog te starten, de finale onderhandelingen over het voorstel met de Europese Commissie en de Raad.

Hiermee leek het parlement gezwicht voor de druk en misleidende boodschappen van internetgiganten. Zij voerden voorafgaand aan deze beslissing een zeer agressieve campagne tegen de nieuwe Auteursrechtrichtlijn en het uitgeversrecht, veelal gestoeld op onjuiste argumenten.

Sinds de Europese Commissie het voorstel in september 2016 presenteerde behandelden vijf commissies van het Europees Parlement het richtlijnvoorstel. Zij beoordeelden het uitgeversrecht allen als positief.
De Raad, waar de lidstaten zijn vertegenwoordigd, bereikte op 25 mei een intern akkoord over de Auteursrechtrichtlijn, inclusief een uitgeversrecht.