Kamerleden stellen vragen over EU-taakgroep EU vs Disinfo

De Kamervragen gaan over de EU-taakgroep EU vs Disinfo, die feitelijke reportages van Nederlandse media ten onrechte zou hebben bestempeld als nepnieuws.

Ronald van Raak, Tweede Kamerlid namens de SP, wil dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren verhaal gaat halen bij EU vs Disinfo omdat deze taakgroep een TPO-reportage van Chris Aalberts beoordeelde als nepnieuws.

Van Raak wil dat Ollongren de Europese Unie duidelijk maakt dat ‘journalisten die verslag doen van politieke bijeenkomsten niet verantwoordelijk zijn voor hetgeen op deze bijeenkomsten wordt gezegd’. Volgens Van Raak is de persvrijheid in gevaar als ‘Europese organisaties verslaggevers gaan beoordelen’.

Ook Thierry Baudet van Forum voor Democratie stelde Ollongren vragen over de kwestie.

CDA wil bewijs voor betrokkenheid Rusland

CDA-Europarlementariër Esther de Lange vraagt zich af wat de kwestie betekent voor de persvrijheid in de Europese Unie.
De Lange verwijst naar een artikel uit De Gelderlander dat ten onrechte werd bestempeld als nepnieuws. Ze daagt de Europese Commissie uit bewijs te leveren dat ‘Rusland op enige manier betrokken is geweest bij het maken van deze artikelen’.