Recordboete Google voor machtsmisbruik met zoekmachine

De Europese Commissie legt Google een recordboete van ruim 2,4 miljard euro op voor het voortrekken van Google Shopping in zijn zoekresultaten.

De Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maakte dinsdag bekend dat Google zichzelf op oneerlijke wijze bevoordeelde met zijn prijsvergelijker Google Shopping.
Volgens de Commissie is er bewijs dat Google zijn eigen prijsvergelijker voortrok in zijn zoekresultaten en concurrenten als Tripadvisor, Expedia en Amazon kunstmatig lager plaatste.

‘Wat Google heeft gedaan is illegaal onder EU-mededingingsregels,’ aldus Vestager. ‘Het bedrijf ontnam andere bedrijven de kans om eerlijk te concurreren en innoveren. Belangrijker nog, het ontnam Europese consumenten een echte keuze in diensten en de volledige voordelen van innovatie.’

Met de boete van 2,42 miljard euro, de hoogste ooit in een mededingingszaak, komt een einde aan een van de langlopende onderzoeken naar Google.
Google moet de manipulatie van de zoekresultaten binnen 90 dagen staken. Als dat niet gebeurt, kan de Commissie dagelijks tot 5 procent van de wereldwijde dagomzet van het moederbedrijf Alphabet opeisen, bovenop de recordboete.

Google bezint zich op beroep

Google is het niet eens met de conclusie van de Commissie en beraadt zich op een beroep, zo blijkt uit een eerste reactie. Als het bedrijf besluit om de boete aan te vechten, volgt hoogstwaarschijnlijk een jarenlange juridische strijd.

Kent Walker, hoofdjurist van Google, is van mening dat Google consumenten de producten laat zien die zij zoeken. ‘Dat komt niet doordat wij onszelf of specifieke sites en verkopers bevoordelen, maar dat is het resultaat van hard werken en constante innovatie op basis van feedback van gebruikers.’

Andere onderzoeken en klachten

Momenteel onderzoekt de Europese Commissie of Google ook zijn macht heeft misbruikt op de advertentiemarkt en met het besturingssysteem Android.
Vestager zei dinsdag ‘goede vooruitgang’ te boeken in die onderzoeken, maar het is niet bekend wanneer de Commissie ze afrondt en het bedrijf eventueel opnieuw beboet.

De Commissie waarschuwde dinsdag dat het oordeel over Google Shopping een precedent kan scheppen voor zaken rond andere Google-diensten die in de zoekresultaten worden voorgetrokken. Vestager gaf geen voorbeelden, maar zij zei iedere dienst afzonderlijk in beschouwing te nemen.

Eerder benadrukte de Commissie dat zij de lopende klachten over Google nog nader onderzoekt.
Duitse en Spaanse uitgevers dienden bijvoorbeeld klachten in tegen Google over het zonder toestemming kopiëren van content.