Europese Commissie beschuldigt Google van machtsmisbruik

De Europese Commissie heeft Google in een voorlopige conclusie officieel beschuldigd van machtsmisbruik. Volgens de Commissie geeft Google voorrang aan zijn eigen diensten boven die van concurrenten.

De beschuldiging van de Commissie kan tot gevolg hebben dat Google de weergave van zoekresultaten moet aanpassen. Bovendien loopt Google het risico een miljardenboete opgelegd te krijgen.

Google Shopping

Volgens de Commissie laat Google internetgebruikers niet de meest relevante zoekresultaten zien. De zoekresultaten tonen eerst de eigen Shopping-dienst van Google, daarna volgt het aanbod van andere vergelijkingssites en webwinkels. Omdat dit nadelige gevolgen heeft voor de concurrentie en voor consumenten, is deze praktijk strijdig met de Europese mededingingsregels.

Ook Android in vizier

Tevens start de Commissie een afzonderlijk onderzoek naar machtsmisbruik met Android. Ook op dit mobiele besturingssysteem zou Google eigen diensten voorrang geven.

Andere klachten

De Commissie benadrukt dat zij de lopende klachten over Google nog nader onderzoekt. Duitse en Spaanse uitgevers dienden bijvoorbeeld klachten in tegen Google over het zonder toestemming kopiëren van content.

Google aan zet

De Commissie heeft Google verzocht binnen tien weken te reageren op de verklaring van bezwaar.